missie

Join the movement

Chicks on a mission

Wij geloven dat het potentieel van bevallingen veel te weinig wordt benut. Want er zijn een heleboel praktische dingen die vaak misgaan, die je kunt voorkomen. Door tijdens je zwangerschap de regie te nemen, ben je goed voorbereid. Dat geeft je in je kraamtijd en de rest van je leven een gevoel dat je het toch maar mooi zélf gedaan hebt.

Plus: de transitie van vrouw naar moeder gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is belangrijk om de tijd te nemen om deze verandering te doorleven. Dit vergroot de kans dat je met een positief gevoel terugkijkt op je bevalling.

Elke zwangere vrouw weet intuïtief hoe ze het beste kan bevallen. Dít is het moment om je instinctieve natuur wakker te schudden.

Kassandra - Doula Tribe
Denise-Doula Tribe

The choice is yours..

Krijg je de bevalling die je nu met je gedachten creëert, of sta je ervoor open te onderzoeken waar je nog meer toe in staat bent? Oftewel: neem je het risico dat je kansen laat liggen, of wil je de kansen die een empowering bevalling je biedt zoveel mogelijk benutten? Want daarin zit de groei en de transformatie…

Als jij diep van binnen gelooft dat het voor jou mogelijk is om van je bevalling de meest positieve en krachtige ervaring van je leven te maken (ook al vind je het idee van baren nu nog doodeng) en je een vurig verlangen voelt naar een fijne bevalling, dan ontmoeten we je graag!

 

ERVARING

 • EllesOver Prins
  Mijn vriend en ik vonden het allebei ontzettend fijn dat er iemand met ons meekeek, meeleefde die er straks ook bij zou zijn. Prins is een heel fijn persoon, met verstand van zaken, maar vooral een prettig gevoelsmens.  
 • Caat en FransOver Maartje
  “Van twee centimeter tot twee uur na de bevalling een expert bij je die en precies weet wat je voelt, wat je wanneer moet doen, humor heeft en zo veel vertrouwen geeft dat mijn man ik terugkijken op een in alle opzichten droombevalling! Lieve Maartje oneindig veel dank!!”
 • MaartenOver Prins
  Als ervaren vader was het begrip doula voor mij toch nog onbekend. Onbekend maakt vaak onbemind, maar omdat een zwangerschap en bevalling al spannend genoeg zijn, stond ik open voor begeleiding die het ons makkelijker zou maken om ontspannen ons kindje op de wereld te kunnen zetten. Voor mij persoonlijk was dat de belangrijkste reden om Prins als Doula in te huren. Uiteindelijk was Prins veel meer dan alleen een coach, maar haar rustige, lieve, vastberaden, relativerende, betrokken en persoonlijke begeleiding heeft mijn vriendin, de baby en mijzelf veel goed gedaan. Ik kan het iedereen aanraden!
 • TimOver Prins
  In eerste instantie was ik wat sceptisch over een doula, maar na onze eerste ontmoeting was ik gelijk om. Mede door haar is onze bevalling een schitterende ervaring geworden. De mooiste uit ons leven.
 • IlonaOver Denise
  De bananen cake was heerlijk, daar hebben we echt van zitten smullen :). Dank ook voor je lieve kaartje. Ik vind het erg fijn dat ik kan terugkijken op zo’n mooie periode van mijn zwangerschap maar met name mijn bevalling. Ik heb nu zelf ervaren dat een bevalling ook zo anders kan. Mede dankzij jou :), daar ben ik je heel erg dankbaar voor. Ik hoop oprecht dat het binnenkort heel normaal en voor iedereen toegankelijk wordt om een doula bij de bevalling te vragen/ krijgen en dat alle verzekeraars het opnemen in hun verzekering. Veel liefs
 • FrederiqueOver Prins
  Ik heb de ondersteuning van Prins als doula als heel ondersteunend en rustgevend ervaren. Een hoop dingen werden mij uit handen genomen waardoor ik mij volledig op mijn lichaam kon richten. Ik voelde ook bevestiging dat ik het ‘goed’ deed. Prins hield rekening met de behoeftes van zowel mij als mijn partner. Het voelde alsof alles vanzelf ging en Prins geen sturing nodig had van ons tijdens de bevalling. Dit was heel prettig. Dankzij de doula begeleiding van Prins kreeg ik een bredere kijken op de mogelijkheden en wensen voor de bevalling en ontstonden er meer gesprekken tussen mij en mijn partner over onze wensen en verwachtingen.

FAQ

Waarom zou je voor een doula kiezen?

Een bevalling is hét moment waarbij je als vrouw volledig in je kracht gaat  staan. Je staat op het punt zoiets groots te ervaren en te doen – daar hoef je niet bescheiden over te zijn en daar mag je best voor uitpakken.

Vrouwen hebben de neiging dingen zelf, snel en zonder te veel aandacht te vragen te doen. We kunnen het alleen, hebben geen hulp nodig en zijn vaak bijzonder streng voor onszelf.

Maar wat zou er gebeuren als je wél een beetje hulp vraagt. Als je uitreikt naar andere vrouwen en niet vanuit angst maar vertrouwen dit proces aangaat. Als je niet alleen investeert in materiële zaken voor als jouw kindje er is, maar ook in mentale processen, gevoel, groei en emotie – in een mooie start.

Daarnaast wijst onderzoek uit dat een doula nog een aantal voordelen heeft die belangrijk zijn om te noemen.

 • De ontsluitingsfase van de bevalling duurt gemiddeld 2 uur korter. Dat betekent niet dat je voor een ‘snelle’ bevalling moet gaan. Neem de tijd.
 • Er worden minder kunstverlossingen uitgevoerd als er een doula bij de bevalling is. Het gaat dan over bijvoorbeeld een episiotomie (inknippen) of een vacuümverlossing. 
 • Er worden minder keizersnedes uitgevoerd.
 • Er zijn minder wee-opwekkende middelen nodig – jouw lijf kan deze hormonen prachtig zelf aanmaken, als de omstandigheden voor jou de juiste zijn. 
 • Vrouwen verzoeken minder vaak om pijnstilling (bijvoorbeeld een ruggenprik).
 • Er zijn minder postnatale depressies zes weken na de geboorte. Een doula heeft ook absoluut lange-termijn voordelen. 
 • De partner is actiever betrokken bij de geboorte.
 • Er wordt met een meer tevreden en een positiever gevoel teruggekeken op de bevalling, omdat de moeder en haar partner zich geïnformeerd, gehoord en gesteund voelden tijdens het hele proces.

Is een doula hetzelfde als een verloskundige?

Een doula is niet hetzelfde als een verloskundige. Doula’s werken náást een verloskundige en in je kraamtijd vult jouw doula je kraamzorg gedeeltelijk aan. Een doula is niet medisch geschoold – maar een doula van Doula Tribe heeft wél de nodige medische kennis – en is er puur voor de ondersteuning voor jou als barende en jouw partner.


Een verloskundige is er om de uitkomst van het proces te bewaken; een gezonde moeder en kind. Jouw doula is er juist voor het doorlopen van dat proces en de begeleiding bij de transitie van vrouw naar moeder en het mogen gaan ervaren van jouw grootsheid.

Het gaat er niet om of je kiest voor een ziekenhuis- of thuisbevalling, wel of juist geen pijnstilling, of je in bad wil baren of middenin een bos. Zolang jij maar weet dat je het op jouw manier mag doen, dat jouw lijf leidend is. Zolang jij de juiste en voldoende kennis hebt om een eigen keuze te maken, en dat een doula die keuzes en wensen helpt te beschermen. 

 

 

Wie kiezen voor een doula?

Dat is heel divers. Zo kan het zijn dat je een traumatische bevalervaring hebt gehad en bij een volgende bevalling extra steun en vertrouwen kan gebruiken. Maar het kan ook zijn dat het je eerste kindje is, en je in die spannende tijd van zwangerschap en bevalling wat zekerheid zoekt.

Misschien wil je ook wel gewoon niks aan het toeval overlaten, of heb je geen partner en vind je het toch fijn om iemand naast je te hebben, die er helemaal voor jou is. Maar ook is een doula voor vrouwen die dit proces helemaal aan willen gaan, die geboorte geven zien als een levensveranderende gebeurtenis en daar helemaal in willen duiken. 

Daarnaast is een doula er ook voor jouw partner. Zij kan jouw partner een heleboel kennis meegeven over hoe je tijdens de zwangerschap en bevalling naast en voor de aanstaande moeder kan gaan staan. Jij als partner kent haar het beste en hoe mooi is het als de bevalling een intieme, krachtige en bijzondere ervaring is. Ook voor jullie relatie kan dat een enorme transformatie betekenen. 

Ik ben bang voor mijn bevalling, hoe helpt een doula hierbij?

Ook (juist!) dan zijn we er voor jou. Angst voor de bevalling komt ontzettend vaak voor. In de media worden we van jongs af aan geconfronteerd met heftige beelden vol stress, angst en geschreeuw. Maar ook bevallingsverhalen van vriendinnen, moeders en zussen zijn soms negatief. Bevallen wordt vaak gezien als noodzakelijk kwaad – iets waar je ‘doorheen moet’. Wij gaan samen met jou jouw angst onderzoeken en kijken op welke punten je extra veiligheid en steun kunt gebruiken. Door middel van gesprekken, maar ook ontspanning onderzoeken we hoe jij jouw eigen kracht kan gaan voelen en hoe je op een manier die bij jou past de zwangerschap en baring kan gaan beleven, helemaal in jouw kracht. Zo hoeft je angst een fijne bevalling niet in de weg te staan.

Wat kost een doula?

We werken met verschillende doula’s en daarom ook verschillende prijzen. Een basispakket kan je afnemen vanaf 1200 euro. 

Je hebt daarvoor begeleiding tijdens de zwangerschap, jouw doula staat op wacht vanaf week 37 tot week 42 én is aanwezig bij de bevalling. Een doula is een investering die écht doorwerkt in de kraamtijd maar ook ver daarna.
Een positieve en onvergetelijke zwangerschaps- en bevallingservaring is zowel voor jou, als voor jouw eventuele partner en natuurlijk ook voor jouw kindje van onschatbare waarde.  

We snappen tegelijkertijd dat het best een grote investering is of kan zijn. Mocht deze voor jou te groot zijn, kunnen we je twee dingen aanraden:

Vraag aan bijvoorbeeld je ouders of vriendinnen een bijdrage in de vorm van bijvoorbeeld een kraamcadeau.

In termijnen betalen – maak hierover afspraken met jouw doula.

Voor vrouwen die onder de inkomensgrens leven is er ook nog de mogelijkheid om ondersteund te worden vanuit ons spaarpotje. Van al onze inkomsten sparen wij jaarlijks een deel om te besteden aan een van onze doula’s wanneer ze iemand gratis of tegen een gereduceerd tarief begeleidt. Ook kunnen vrouwen die een pakket bij ons afnemen een bijdrage doen aan dit spaarpotje. Mail ons om te vragen naar de mogelijkheden.